Në vend të kafeinës, kakao përmban diçka të quajtur teobrominë, e cila në greqisht përkthehet si “ushqimi i perëndive”. Teobromina është një stimulues natyral që zgjeron enët e gjakut (në vend që t’i shtrëngojë ato) për të rritur rrjedhjen e gjakut, duke ju dhënë të njëjtën nxitje energjie si kafeja – përveçse zgjat më shumë dhe nuk ka të gjitha efektet anësore të këqija.
Kakaoja e papërpunuar, në fasule, copa ose pluhur, konsiderohet si një nga ushqimet më ushqyese në botë për shkak të vetive të saj ushqyese. Kjo është arsyeja pse ky ushqim i përket kategorisë së superushqimeve.
Kakaoja përmban më shumë se 300 substanca kimike që ndikojnë pozitivisht në shëndet dhe ka disa veti pozitive:
- mbron trupin nga ndikimi i radikaleve të lira
- redukton stresin dhe depresionin
- mbron nga sëmundjet e zemrës dhe enëve të gjakut
- mbron nga shumë lloje të kancerit
- është një burim i shkëlqyer i hekurit
- rregullon nivelin e sheqerit dhe kolesterolit
- promovon memorie dhe përqendrim më të mirë
- zvogëlon rrezikun e sulmit në zemër
- ndihmon në rregullimin e presionit të gjakut.