Mendoni se nuk keni arsye të shqetësoheni për mëlçinë tuaj sepse nuk konsumoni shpesh alkool? Por a keni dëgjuar për sëmundjen e mëlçisë yndyrore jo-alkoolike?
Mëlçia është organi i dytë më i madh i trupit që në heshtje punon shumë për t’ju mbajtur gjallë. Ju ndoshta e dini se funksioni i tij kryesor është të largojë toksinat nga trupi, por gjithashtu përpunon lëndët ushqyese nga ushqimi, filtron gjakun tuaj, metabolizon medikamentet që merrni, prodhon kimikate që ndihmojnë në mpiksjen e gjakut, prodhon biliare dhe ndihmon në rregullimin e sheqerit në gjak.
Do ta pranoni se është shumë punë. Edhe kjo është arsyeja pse mëlçia juaj sigurisht meriton pak më shumë vëmendje sesa merr dhe gjithashtu meriton një dozë të rregullt të frutave më të shëndetshme për të.
Sëmundja e mëlçisë dhjamore joalkoolike nuk lidhet me konsumimin e alkoolit, siç sugjeron emri, por karakterizohet nga inflamacioni i mëlçisë që mund të çojë në të njëjtin dëm të shkaktuar nga konsumimi i tepërt i alkoolit, pra cirroza e mëlçisë.
Sëmundja e mëlçisë yndyrore joalkoolike shkaktohet nga yndyra e tepërt. Domethënë, depozitat e yndyrës formohen në mëlçi, zakonisht si rezultat i obezitetit, rritjes së sheqerit në gjak ose niveleve të larta të triglicerideve.
“Dy boronica kanë përqendrimin më të lartë të antocianinës, pigmenti natyror që u jep atyre atë ngjyrë të mrekullueshme blu”. “Të dhënat tregojnë se antocianinet mund të parandalojnë stresin oksidativ që mund të ndodhë në mëlçi dhe në këtë mënyrë të reduktojnë inflamacionin e mëlçisë”, shpjegon Dr. Lauren Manaker, nutricioniste.
Antocianinsat zakonisht gjenden në lëvozhgën e frutave, perimeve dhe drithërave të kuqe, vjollcë dhe blu. Hulumtimet kanë treguar se pjesa e tyre është proporcionale me intensitetin e ngjyrës. Pra, boronicat, manaferrat, mjedrat, boronicat dhe luleshtrydhet janë të gjitha burime të mira të antioksidantëve. Dhe sa më intensive të jetë ngjyra, aq më mirë sepse tregon një sasi më të madhe të antioksidantëve. Por Lauren paralajmëron se kjo nuk do të thotë që ju duhet të hani një tas të madh plot me boronica.
“Ngrënia e shumë frutave çon në marrjen e tepërt të fruktozës, e cila mund të ketë një efekt negativ në mëlçi”, thotë Manaker, duke shtuar se një vakt me madhësi të arsyeshme është gjithmonë zgjidhja më e mirë.