Ç’ndodh me organizmin nëse hani çdo ditë mjaltë me kanellë, efektet e kombinimit çudibërës

Kanelle/Mjalt

Mjalti dhe kanella janë dy përbërës që shijojnë së bashku, të cilat mund t’i konsumoni çdo ditë me ushqime të tjera. Mendoni pak bukë në mëngjes e kombinuar me mjaltë dhe kanellë, së bashku me një filxhan lëng molle. Vetëm mendimi i këtyre gjërave të ngroh shpirtin.

Po sikur të themi se mjalti dhe kanella nuk janë vetëm të shijshme së bashku, por kombinimi i tyre siguron përfitime të mahnitshme edhe për shëndetin tuaj?

Është e vërtetë. Për mijëra vjet, njerëzit kanë përdorur këto dy përbërës për të trajtuar disa probleme shëndetësore. Në fakt, praktikat tradicionale të mjekësisë kineze përdorën kanellën si një mënyrë për të ulur temperaturën e lartë të shkaktuar nga sëmundjet ose infeksionet. Mjalti është parë si një mënyrë për largimin e toksinave, lehtësimin e dhimbjeve dhe luftimin e dehidrimit, ndër të tjera.

Mjalti ofron karbohidrate të thjeshta ose sheqerna natyrore që rrjedhin nga bimët, të cilat treten shpejt, duke siguruar energji të gatshme për t’u përdorur kur keni nevojë për to. Për shkak të faktit se bletët marrin nektarin nga bimët, natyrisht shumë nga antioksiduesit që janë në ato bimë depërtojnë në nektar, dhe më pas në mjaltë. Antioksiduesit janë çelësi për të eliminuar radikalet e lira që dëmtojnë qelizat dhe mund të shkaktojnë sëmundje të ndryshme.

Kanella është një erëz që vjen nga lëvorja e brendshme e disa llojeve të drunjëve dhe përdoret për të përzierë ëmbëlsira, madje edhe salcë spageti. Oh, dhe kush mund të harrojë rrotullat e kanellës që përdoren për të mbajtur nivelin e sheqerit në gjak dhe energji të qëndrueshme. Ndërkohë që kanella nuk mund t’ju japë energji si mjalti, antioksiduesit e saj polifenolë mund të ndihmojnë në stabilizimin e niveleve të energjisë, duke parandaluar kështu edhe rrëzimin e sheqerit që ndodh pas konsumimit të produkteve me sheqer – po, madje edhe mjaltë.

Dhe për shkak të aftësisë së saj për të stabilizuar sheqerin në gjak, kjo e bën kanellën një mundësi të mirë për individët me diabet të tipit 2. Në fakt, një meta-analizë e disa studimeve mbi këtë temë zbuloi se marrja e kanellës ul glukozën e gjakut. Kanella ka polifenolë, antioksidues të fuqishëm që e kanë shkaktuar atë të dalë në krye kundër 26 erëzave në një studim të kryer në Universitetin e Hong Kongut. Në studim, kanella madje mundi “superushqimet” si hudhër dhe rigon.

Copyright © 2024 Miks News. All rights reserved.